Kinder- of jeugdpsychotherapie is hulp die bedoeld is om een kind of jongere met psychische klachten of gedragsproblemen te helpen.
Ik werk meestal met een combinatie van praten en spel om het kind of de jongere en zijn problemen te begrijpen. Kinderen of jongeren komen doorgaans een keer in de week of een keer in de twee weken voor een afspraak van drie kwartier. Bij jonge kinderen is spel de meest gangbare manier om zich uit te drukken. Door goed op het spel te letten kan ik begrijpen hoe het kind zijn leven ervaart en proberen te achterhalen hoe de problemen zijn ontstaan. Naast het spelen vinden ook kleine gesprekjes plaats. Daarbij kan het kind vertellen over het leven thuis, op school of daarbuiten. Meestal zijn ouders intensief hierbij betrokken: ofwel door tijdens het gesprek en spel aanwezig te zijn, danwel door middel van ouderbegeleiding apart. Ik werk nooit door alleen met een kind of jongere te werken, omdat mijn ervaring is dat dat maar weinig veranderingen in gang zet.
Het gesprek als middel om contact te maken met een kind wordt belangrijker naarmate een kind ouder wordt. Jongeren gebruiken de therapie vaak voornamelijk met gesprek, maar vaak wordt dit nog afgewisseld met speelse onderdelen. Afhankelijk van de aard van de problemen kan de aanpak gericht zijn op het verwerken van ervaringen van vroeger of meer gericht zijn op het vinden van een oplossing voor problemen in het heden.
__