In de psychotherapiepraktijk wordt de cognitieve gedragstherapie aangevuld met Acceptance and Commitment Therapy en elementen uit de Mindfulness.
Beide zijn nieuwe vormen van gedragstherapie. Ze leggen veel accent op het accepteren van het hier en nu, en de ervaringen en gevoelens die iemenad in het hier en nu heeft. Dat is niet altijd zo gemakkelijk, en veel problemen ontstaan juist door het vermijden van ervaringen en gevoelens. De therapie bestaat uit het doorbreken van het vermijdingsgedrag. Verder legt de Acceptance en Commitment Therapy veel nadruk op de waarden die mensen en kinderen hanteren, en hoe deze praktisch te verwezenlijken in het leven van elke dag, het verminderen van de storende invloed van gedachten, en herstel van het zelfbeeld. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen onderdeel zijn van de therapie.
Cognitieve gedragstherapie bestaat al langer. Je kunt meer vinden over deze vormen van therapie bij de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie.
Cognitieve gedragstherapie (CGt) is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie pakt het gedrag én de negatieve gedachten aan die de problemen in stand houden. CGt is onder meer effectief bij angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen. Er wordt vaak een directe aanpak gehanteerd: samen inventariseren waar ouders of kinderen bang voor zijn, waar dat mee te maken heeft en hoe jullie met elkaar denken over mogelijke oplossingen. Met behulp van oefeningen en huiswerkopdrachten wordt in kleine stappen toegewerkt naar vaardiger gedrag. Soms wordt gebruik gemaakt van een protocol, dat is een gestructureerd plan van aanpak, zoals bijvoorbeeld voor emotieregulatieproblemen of eetproblemen of slaapproblemen bij jonge kinderen. Deze plannen hebben veelal een werkboek, dat ik je zal overhandigen. Soms doen we rollenspel (met duplo of handpoppen) om te oefenen met vaardigheden die nog niet vertrouwd zijn.